Saturday, March 26, 2011

♥ Siakap Stim ♥

Special made for My B
sempena hari lahirnye yg ke-29
tp x buat dat day pun
cos ktorg blk kg spt yg dimaklumkan dlm n3 b4 ni
seminggu slps blk dr kg bru sempat masak

Siakap Stim

Setelah dicampur adukkan resepi2 yg ade dlm internet
mengikut bhn2 yg ade kt umah aku ni
terhasillah resepi di bwh ni

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap
2 btg serai - 1 hiris halus, 1 lg ketuk
1 btg bunga kantan - hiris halus
2 bj bawang putih - diketuk
1 bj bawang besar - dimayang bulat2
3 cawan air
stok ayam - aku guna 1 kiub ayam maggi
air limau nipis tanpa biji - aku gua lemon
cili padi
gula secukup rasa
daun sup
Sedikit tepung jagung

Cara-cara:

1.Masukkan air, kiub ayam, bwg putih, cili padi & serai ke dlm kuali
2.Biarkan mendidih
3.Masukkan ikan yg dh dibersihkn dan dikelar ke dlm kuali td
4.Masukkan juga bwang besar, bunga kantan, perahan air lemon, garam & gula
5.Masukkan daun sup dan sedikit tepung jagung
6.Tutup kuali dan biarkan sehingga ikan masak
7.Setelah ikan masak masukkan la dlm pinggan hias la dgn ape yg patut
8.Akhir sekali...masuk mulut telan la...hehehe

***aku ngelat sebenonye ni
ye lakan name siakap stim,
tp aku x stim pun, masak terus dlm kuali tu
sbb ikan tu x muat dlm pengukus..hehehe

Rasenye mmg sedap weihh...hehehe
Licin kami mkn tau..

2 comments:

  1. sedap nmpknye tu...smlm baru pegi mkn siakap stim kt restoran thai...nk msk sendri takut x sedap hehe

    ReplyDelete
  2. try la resepi ni, gerenti sedap..hehehe

    ReplyDelete