nk masuk pekenbenye pun..
masak mkanan yg bese2 jerk..huhuhu
yang ni special sket..
tu yg nk share tu..
menu ni aku masak time nk
celebrate 3rd anniversary aku & My B
9/2/2011 yakni awal bln lepas
Black Pepper Chicken Chop
Bahan-bahan ( 2 orang )
*UNTUK DIPERAP*
2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
2 ulas bawang putih (cincang)
1 cm halia (cincang)
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
Cara-cara:-
1.Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman.
2.Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
3.Selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam.
4.Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
5.Balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
*SOS BLACK PEPPER*
1/2 botol sos lada hitam - aku guna Life
2-3 sudu besar sos tiram
3-4 cendawan butang (cincang)
1/2 biji bawang besar (cincang)
garam/gula secukup rasa
Cara-cara:-
1.Tumiskan bwg besar yg dicincang
2.Masukkan kesemua bhn2 yg lain
3.Masak sehingga pekat
4.Adjustla kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
**COSLOW**
Bahan - bahan :
•1 cawan kobis bulat mentah yang dipotong halus2
•1/2 cawan carrot yang dipotong halus2
•mayonis ikut masing2 nak banyak atau sikit
•3 sudu besar susu segar - aku x letak pun
•sedikit garam
Cara -cara :
1.Potong halus - halus kobis bulat dan carrot, basuh dan tos kan .
2.Campurkan dengan mayonis, susu segar dan sedikit garam.
3.Gaul sebati dan simpan dalam peti ais dalam 2 -3 jam, kemudian boleh dimakan.
No comments:
Post a Comment