Friday, August 27, 2010

♥ Buke Pose Dgn Tok Mat & Tok Mah ♥

Last week @ Sabtu @ 21/08/2010
Tok Mat & Tok Mah dtg KL
Abg ipo aku & wifenye yg menjemput dr kg
dtg KL cos nk pg tgk & jaga cucunye
@ anak buah aku @ kazen Haziq
iaitu Kakak Afrina & Abg Afiq
yg x sihat kt Bangi
Tp Alhamdulillah skrg dh sihat walafiat

B4 pg Bangi singgah berbuka kt umah aku dulu
aku pun prepare2 la ape yg patut
mak mertua aku dh prepare lauk pauk gak
gulai ikan sungai & cendawan goreng
kuih muih pun dia bwk...

Kakak ipo aku plak dh sediakan
masak lemak pucuk & suun
so aku masak sambal ikan je la & nasi
sup ayam pun ade gk buat utk budak2
dan aku siap buat kuih sagu @ mate ikan
pehtu goreng karipap sket
buat kuih sagu ni pun sbb My B suke

Gambo2 menu & time berbuka x sempat nk ambik
tp mlm tu b4 gerak ke Bangi sempat la posing
Tok Mat la nk bergambo dgn cucu2nye

Inilah antara gambo yg diambil..







Hari ahad @ 22/08/2010 berbuka beramai2 kt Bangi plak
Tp Makcik Fauriahnye x de la
cos jaga anak2 nye yg x sihat kt KPJ Kajang
Asbennye pun x de cos outstesen kt Argentina
x dpt blk cos x de fligt tiket

Family Maklong pun ade skali
Yg x der cume Family Pak Ngah kt Kuantan tu je..
To: PakNgah Kuantan : KAte nk mai KL buat mkn2??

Thursday, August 26, 2010

♥ Two Moons on 27th August 2010 ♥

INFO TO SHARE ( aku C&P dr email )

27/8/2010 = Nuzul Quran @ tonight

Two moons on 27th August 2010


27th Aug the Whole World is waiting for......... ....

Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August. It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles off earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons.

The next time Mars may come this close is in 2287.

Share this with your friends as NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.

***Harap2 mlm ni aku dpt la menyaksikannye..

Thursday, August 19, 2010

♥ Ramadhan di Simpang Durian ♥

Masa: 14/08/2010 & 15/08/2010 @ Sabtu & Ahad
Tempat: Kg Simpang Durian, Jelebu

Last wiken blk kg Tok Mat & Tok Mah
blk sekali dgn family Pak Lang
Family Makcik pun blk gak bersama bibiknye
Hari sabtu ktorg sampai dekat2 nk berbuka la
bese arr klu anak2 & cucu2 blk kg
mak akan masak special tuk kami

hr sabtu mkanan mmg byk giler
sampai x tau nk mkn yg mane
dan gambo pun x sempat nk ambil
cos terlalu xcited tgk makanan..hahahaha

antara masakan yg mak buat
gulai ayam kampung, gulai daging,
sup suun & pucuk, sup ayam kampung
sayur sawi, ikan goreng dll

makcik plak plak bwk blk hidangan dr BARAM Bangi
antaranye: Laksa dan beraneka kuih muih
terutamanye kuih muih t'ganu la mcm Akok tu dll lg x tau name

ktorg plak pg BARAM kat kg tu gak
ade la beli mkanan gak
rangka ayam, aneka nuget & kuih muih
mmg byk gile la hidangan utk buke pose tu
sampai x muat tmpat nk hidang
rugi toi la x sempat nk amik gambo
nk tunjuk kt mereka2 yg x blk kg
(org kuantan & bahau) hehehe

utk hari yg ke-2
mkn yg simple2 je la
x de la sbyk yg 1st day tu
antara menu yg ade
Kari Ikan
Lemak Labu

Tempoyak Pucuk Ubi
Ikan Bilis Goreng Belimbing Buluh

Telur Dadar & ikan pekasam( x der gambo plak)
dan kuih melaka @ bak kate org nogori kuih kolompong
buat sendiri ni tau...

setakat ni je nk citer..
n3 ni saje je nk buat org2 yg x blk kg
( Family Pak Ngah & Mak Long ) tu jeles..hehehe

Wednesday, August 18, 2010

♥ Motor-Cross ♥

Blk kg Perak tempoh hari, bwk blk sekali motor dia
klu kt kg lapang sket
klu main dlm umah, sempit sket
pehtu abih sume dilanggornye
layannnnzzz...

video


video

Tuesday, August 17, 2010

♥ Solat ♥

Persediaan sebelum solat

Bile masuk waktu kene azan dulu
Haziq pun malaungkan la Azan versi dia
tp dengo la perkataan Allah tu..
Pehtu Qamat @ Iqamah plak
Barulah mulakan solat
Ini sujud ke ruku' ni?
Cpt sgt sujudnye, x sempat nk snap gambo..ahaks..
Klu ktorg tgh solat dia pun nk join..
ktorg bentang je sejadah,
dia pun pg la amik sejadah & kopiahnye
aritu mase hr pertama terawih, ktorg solat terawih kt umah..
mule2 dia ok je la dok seblah solat skali
tp bile nk tunggu sampai 8 rakaat dia dh jemu
sudah nye dtg kt mamanye mintak..
nak 'tekkk...'(nk bf la tu) haishh!!!
terpaksa hold kan dulu terawihnye...ahaks..

kopiah yg dia pakai tu kopiah baru
pemberian jiran sbelah rumah
diorg pg umrah 2 minggu b4 puasa haritu..
pg 1 family siap bwk baby yg baru 4 bln lg tu..
semoga mereka akan dimurahkan reaeki lg..amiin..

Saturday, August 14, 2010

♥ Ikan Rohu ♥

Sape pernah mkn Ikan Rohu???
sape kaki pancing mesti tau ikan ni
Ikan Rohu ni sejenis ikan air tawar
Aku 1st time tgk & mkn ikan beso2 gedabak ni

Blk kg perak aritu, adik ipar aku bwk ikan rohu ni
Ayah dia yg dpt time mancing kt mane ntah
punye la beso...nk masuk peti ais pun x bleh
klu x silap aku timbang aritu 5kg
nk menyiang pun 1 hal..nk potong pun susah..
abih sume golok, parang, kayu, kapak digunakan..ahaks

Layan je la gambo2 ikan yg sempat diambil
Adik iparku bersama ikan rohu yg dibawanya
Proses memotong ikan

Ikan ni ktorg masak asam pedas & goreng
dagingnye mmg sedap...lemak je...
nak masak sweet sour pun bleh..
masak halia pun bleh - kate adik ipo aku lahh..ahakss..

Friday, August 13, 2010

♥ Ayam Penyet Best @ Ampang ♥

Masa: 10 Ogos 2010 @ Rabu @ 1.00pm @ Shari Sblom Puase
Lokasi: Restoren Ayam Penyet Best @ Ampang Putra @ Area Opis Aku jerk

Sempena nk sambut kdtgan bulan pose
kami2 di opis ni pun mau mkn2 besar gitu
mau ngetes lg restoren2 baru kt bangunan sbln opis ktorg ni
klu dulu Pen Yu kali Pen Yet plak..hhahaha


Restoren ayam penyet la yg agak glemer gk tika ini
ade cawangan bru kt area opis aku ni
saje nk try kt sini plak
bg aku sedap lg yg aku mkn b4 ni
kat Bdr Tasik Permaisuri
kt sini mcm kureng garing jer kot
sambal pun agak kureng ummpp..dr tmpt lain
bg aku, org lain x tau la..

ape2 pun layan je la gambo2 yg di ambil

kali ni aku nk try Empal (Daging) Penyet

Asiah: Dendeng Berlado

Asiah : Bakso Penyet


Ina: Sayur Asem


Lin: Ayam Penyet

Kami yg sudah kekenyangan
comey la ayam kt blkg tu..ahaks..

Mereka yg keriangan slps kekenyangan mkn..ahaks..

Sampai di sini dulu kite ngetes mkn2 ni ye..
peh raye nanti kite sambung lak restoren baru yg lain ek...

Thursday, August 12, 2010

♥ eoe Online ♥


Apa itu eoe Online?
eoe Online ialah merupakan sebuah syarikat (East Ocean E-Imaging (M) Sdn Bhd) yang menyediakan khidmat "PHOTO PRINTING" secara online dengan cara yang mudah & harga yang berpatutan. Selain itu EOE Online juga ada meyediakan perkhidmatan penghantaran secara percuma dengan setiap Photo Printing yang melebihi RM35.00 keatas. Bagi Photo Printing yang kurang dari RM35.00 EOE telah menetapkan satu kadar caj penghantaran yang berpatutan. Mmg berbaloi-baloi...tak perlu membazir masa @ petrol untuk mencuci gambar

Byk gak brg2 lain yg boleh dibeli disini..
cuma perlu melawati web site EOE online
aku mmg dh try buat pun b4 ni...

Macam mana nak buat?

Senang jer tu..
Klik kt sini:
http://www.eoe.com.my/

Ade 3 step tuk print gambo2 anda..follow je step tu..

Diorg gak ade sediakan Online's Photo Album Service

Simpan gambo dlm album ni tuk backup la..

x yah simpan dlm PC @ Lappy..

Bleh terus print dr album ni..


Klu x nak guna yg atas,

donlod software ni tuk memudahkan kite

nk uplod gambo tuk bg kt diorg..

bkn bayo pun..FREE jerk..


Tip-tip Penggunaan..

Klu nk guna kene login dulu..
bkn ape tuk memudahkan kite klu ader berlaku network problem..
katelah tgh uplod gambo skali tu tenet x der (DC)..
so, jgn bimbang login je blk then bleh dptkan gambo2 yg dh diuplod..
x yah la susah2 nk uplod dr awai lg..
lainlah klu mmg blom uplod lg dh DC...
mmg x de la gambo nye..hahaha

Promotion!!!!

Skrg diorg tgh wat online promotion..
Murah tu.. 4R = 30 sen tau, 5R = 50 sen..
Klu print lebih dr RM35 free plak penghantaran
Kan menguntung kan tu??
Jimat mase, tenaga, kos...x payah nk susah2 pg kedai gambo

Cara pembayaran & Penghantaran

Pembayaran nye pun mudah..
Maybank2u je..guna kredit card pun buleh..
eoe online menggunakan khidmat Skynet
tuk penghantaran gambar2 yg dh siap di print..
Sila klik sini tuk keterangan lanjut.
Yang pasti kos penghantaran percuma klu kite print RM35 keatas.

Tunggu ape lg...Jom print gambo2 yg ader dlm pc tu..
Hanya dgn klik2 jerk...hahahaha


♥ Menu Sahur & Buka Pose - Day 1 ♥

Alhamdulillah kite sume dh selesai
mengjalankan ibadah puasa utk hari yg pertama pd thn ini..
Semoga Allah memberi kesihatan dan
panjangkan umor kite utk meneruskan ibadah puasa ni
hingga ke hari yg terakhir Ramdahan.

Menu kami di hari pertama puasa biase2 je
klu kt kg dulu, mesti abah aku akan sembelih ayam kg utk buat sahur
maklum lah nk bg semangat utk anak2nya bngun sahur dan berpuasa
lepeh tu kan sume mak aku yg preparekan utk sahur ni
tau2 mak ktorg gerak tuk mkn jee..ahaks..

skrg dh ade family sendiri,
so akulah yg kene buat preparation utk semuanya
aku buat ape yg terdaye je lah..

utk hari pertama sahur, My B request nasi goreng je
senang keje aku..ahaksss

Nasi goreng kampung

pehtu kene lah sediakan sup kosong

mcm x best plak mkn nasi goreng je kan??
so aku goreng lah tauhu ni cicah dgn sambal kicap

Menu utk berbuka plak biasalah nasi putih

Bawal Sweet Sour


Tomyam

Sayur Kailan+Carot+Tofu telur+Cendawan


Air Durian Belanda


***Resepi Sweet Sour utk tatapan adik2ku:



(copy patse dr blog Kak Hanieliza)

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan Bawal/siakap/ikut suke lah [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

Cara:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.

Wednesday, August 11, 2010

♥ Salam Ramadhan 1431H ♥



Salam Ramadhan aku ucapkan kpd semua Muslimin & Muslimat
Semoga Ramadhan kali ini membawa keberkatan kepada kita semua

Sabda Rasulullah SAW:
“Rejab adalah bulan Allah s.w.t, Sya’ban adalah bulanku, dan Ramadan adalah bulan umatku. Sya’ban ialah bulan untuk menghapuskan dosa dan Ramadan ialah bulan menyucikan diri daripada dosa.”

Kat bwh ni aku ade letak jadual waktu Solat + Imsak + Berbuka
bg kawasan W.Persekutuan Kual Lumpur & Putra jaya shj
sbb aku dok KL kan...ahakss..
untuk kwsan yg lain cr sendiri ek..
jgn maree....


Rindunye nk Solat Terawih berjemaah ramai2 kt Masjid @ Surau
Semenjak ade Haziq x dpt nk g Terawih kt Masjid..
Klu bwk dia time ni jenuh plak nanti..
ececehhh...alasan x hengat..kuikuikuii..


Ape2 pun Selamat menjalankan ibadah puasa
dan ibadah2 sampingan yg lain..

Tuesday, August 10, 2010

♥ Kenduri 2 in 1 ♥

Sabtu @ 07/08/2010 @ 8.00 mlm @ minggu lepas
Lokasi @ Chenderong Balai, Perak @ Kampung halamanku

Kebiasaannye b4 bln pose,
ramai yg buat kenduri @ mkn2
bg menyambut kedatangan bln yg penuh berkat tu
termasuklah family aku yg tdk ketinggalan
untuk buat kenduri sambut pose ni..

Antara tetamu yg hadir..

jiran2 kat kampung

Makan time...
Persiapan utk buat nasi ambeng @ ade stgh yg ckp nasi ambang

ini lah dia nasi ambeng

biasenye org2 jawa akn buat kenduri mkn nasi ambeng ni
mkn dlam dulang...allaaa..bkn abih pun 1 dulang tu
org akn mkn sket je..yg lain tapau bwk blk..ahaks
ade sstgh org geli mkn nasi ambeng ni
maklum lah mkn ramai2 dlm 1 talam
tp bg yg dh biase, mmg x kisah la
lg senang mkn dlm dulang ni
x yah nk hidang2 guna byk pinggan
blom kire time nk basuh pinggan
klu dlm dulang ni, jimat mase menghidang & mencuri pinggan
hehehe


lg satu keistimewaan kenduri org2 jawa ni..
tetamu yg hadir akn dpt sijil..
senang kan nk dpt sijil??dtg kenduri je & mkn
dapatlah sijil..hahahaha
inilah sijil yg dimaksudkan..huhuhu

kt bwh ni plak care menggunkan sijil tersebut..


dh alang2 buat kenduri ni
kire sekali dgn kenduri kesyukuran
utk adik aku yg peknen 7 bln tu
semoga adik aku selamat melahirkan baby
jangkaan berlain hujung bln 10 nanti
inilah dia muke mak buyung

at last but not least, sape lg klu bkn Haziq yg inteprem..
menggaykan jubah pemberian makcik Fauriah yg dibeli di Mesir
tp kopiah x mo pakai..