spesel kononn...ahakss..
tp mmg spesel pun bg aku la
cos 1st time masak guna Hot Plate ni..
baru beli tau kt Desa Tasik Permaisuri
tu yg nk try masak sizzling mee ni
Alhamdulillah menjadi...sedappp....
Inilah hasil sizzling mee buatan aku sendiri tau
Nampak mcm kat kedai kan??ahakss..
Cili potong
ini hot plate My B yg telah abih dmkn mee nye...
Resepi amik dr beberape blog org....
aku olah la mane2 yg patut
berdasarkan bhn2 yg ade kt umah
Bahan-bahan:-
2 gulung yee mee
Daging ayam (dipotong kecil-kecil)
4 biji cendawan kering (direndam hingga kembang)
5 tangkai cili kering (dipotong-potong 1 inci)
3 inci halia (diketuk)
5 ulas bawang putih (dicincang)
5 batang Sawi(dipotong dan dicelur)
4 sb Kicap pekat - aku main tuang je..x kire bape sudu
4 sb Sos tiram - ni pun same
3 cawan air - klu nk kuah byk letak la lebih
2 bj Telur
1 sb tepung jagung
Serbuk Lada Hitam
Minyak secukupnya untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-cara:-
1. Panaskan minyak masukkan cili kering, halia dan bawang putih biarkan sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam biarkan beberapa minit dan masukkan lada hitam biarkan sebati.
3. Masukkan kicap pekat, sos tiram biarkan sebati selepas itu masukkan cendawan.
4. Masukkan air dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air, garam secukup rasa dan biarkan mendidih,kemudian tutup api.
5. Panaskan hot plate,masukkan yee mee, masukkan dahulu sedikit kuah tadi.
6. Akhir sekali pecahkan telur ke dalam masakan tadi biarkan sehingga masak.
7. Siramkan lebihan kuah, ke atas mee dan sawi yang telah dicelur.
giler sedap terliur aku tgk huhuhu weh ...baper hengget bila hot plate tue teringgin gak nk beli adoi lapo tros ahahha
ReplyDeletemmg sedap weih...
ReplyDeleterege hot plate 2 bj = RM 55 ( free tmpt utk nk angkat tu)
pandai liza masak ehh... kat mana jual hot plate tuh??? yee mee tuh kena rendam dulu x???
ReplyDeletesapekah gerangan yg bertanye itu??
ReplyDeletehot plate tu leh beli kt kedai2 yg jual2 mcm2 brg tu cth, periuk2, tembaga, tupperware..etc
liza beli ni kt Desa tasik permaisuri..
klu gune yee mee tu x yah la rendam, letak je atas hot plate then siram je dgn kuah..gerenti akan lembik..
salam...
ReplyDeletenak tanya laaaa
bape rm beli hot plate tu ekk.?
kaler dia bukan itam kan..? kaler silver² gitu kan..
bukan apa.. baru beli hot plate..belum guna tapi bila basuh dia jadik karat..adushhhh'
nampak cam sama cam awak punya hot plate.. tu yang tanya tu...
yanie..
Salam..tq cos sudi jejak kaki kt blog sy ni.
ReplyDeleteklu x silap RM 25 kot 1. x ingat dh lame beno..
mmg kaler mule2 silver, basuh mmg akan karat
solution nye dh basuh, lap dgn kain then sapu plak dgn myk masak..bru simpan..klu nk guna basuh blk then terus letak atas dapur, jgn tunggu kering, mmg akan nampak karat..
Tq 4 the info..still tak guna lagik.. biarkan ia berlumur je ngan minyak...hehehe
ReplyDeletebaru nak berjinak² dengan mee sizzling..
coz tiap kali p makan kat tesco or mana² mee sizzling akan jadi menu utama my boy..
jadiknya ibu kene belajar ahh masak..
hari tu dh masak dah.. tapi masak dlm non stick pan jaaa ... ok laaaa juga... hehehee
yanie...