Monday, October 11, 2010

♥ Puding Pelangi ♥

Nk share resepi lg ni..
Aku buat puding ni time melawat FIL aku kt IJN Ahad lepas
Resepi amik dr Blog Ummi@Home Sweet Home



Bahan:-
• 1 paket agar2 serbuk (13 gm)
• 675 ml air
• 225 gm gula pasir
• 65 gm butter
• 4 biji telor saiz sederhana
• 1/2 tin susu cair Carnation (*aku guna Dairy Champ)
• 1 sudu makan tepung kastad
• 1 sudu teh esen vanila
• beberapa titis pewarna merah dan hijau

Cara Memasak:-
1. Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih. Tutup api dan ketepikan.
2. Pukul telor sebentar dengan whisker, masukkan susu dan tepung kastad, kacau sebati. Tapis.
3. Kemudian masukkan adunan yang ditapis tadi ke dalam agar2 dan kacau hingga rata.
4. Masak semula hingga adunan mendidih, kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau rata.
5. Bahagikan adunan ke dalam 3 mangkuk berasingan.
6. Satu mangkuk biarkan kosong. Klu ade beli byk kaler bleh la letak kaler biru ke, purple ke
7. Masukkan pewarna hijau dan merah berasingan dalam 2 lagi mangkuk.
8. Ambil loyang empat persegi ukuran 9 x 9 x 3 in.( bekas lain pun bleh )
9. Sanggakan salah satu hujung loyang dengan buku atau lain2 alas.
10. Tuangkan satu senduk adunan merah, diikuti satu senduk adunan hijau dan satu senduk adunan kuning berselang seli. Buat hingga habis.
11. Letakkan kembali loyang pada kedudukan asal dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bila telah keras, potong dan hidangkan..

No comments:

Post a Comment